Rajčatový džem s chilli recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 300 g cukr krystal 2 ks čerstvý zázvor 100 ml červený vinný ocet 4 ks červená chilli paprička 500 g zralá rajčata 3 lžičky nam pla
Postup Rajčatový džem s chilli
Postup přípravy receptu
-
Zázvor nahrubo nasekáme. Chilli papričky a česnek nakrájíme na jemné plátky
Polovinu rajčat, zázvor a rybí omáčku dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. (I když někdo nemá rád rajčatová semínka, obsahují důležitý pektin, díky kterému džem želíruje, takže nedoporučuji rozmixovaná rajčata propasírovat.) Zbývající rajčata nakrájíme na 1 cm velké kostičky (můžete je oloupat, ale já to nedělám)
Rozmixovaná a nakrájená rajčata a všechny zbývající ingredience dáme do hlubokého hrnce a pomalu přivedeme k varu za častého míchání. Když směs vře, ztlumíme plamen a pomalu vaříme
Odebíráme pěnu z povrchu a necháme pomalu táhnout 30-40 minut za občasného míchání. Ode dna a ze stěn hrnce seškrabujeme tuhnoucí hmotu. Džem je hotový, když zhoustl a začíná se lesknout
Džem nalijeme do vyvařených sklenic, uzavřeme a označíme štítkem. Necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak uložíme do chladničky nebo studené spíže
Zdroj: Vaří šéfkuchaři - Jill Normanová