Rajčatový džem s chilli recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
300 g cukr krystal
2 ks čerstvý zázvor
100 ml červený vinný ocet
4 ks červená chilli paprička
500 g zralá rajčata
3 lžičky nam pla

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor nahrubo nasekáme. Chilli papričky a česnek nakrájíme na jemné plátky

  2. Polovinu rajčat, zázvor a rybí omáčku dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. (I když někdo nemá rád rajčatová semínka, obsahují důležitý pektin, díky kterému džem želíruje, takže nedoporučuji rozmixovaná rajčata propasírovat.) Zbývající rajčata nakrájíme na 1 cm velké kostičky (můžete je oloupat, ale já to nedělám)

  3. Rozmixovaná a nakrájená rajčata a všechny zbývající ingredience dáme do hlubokého hrnce a pomalu přivedeme k varu za častého míchání. Když směs vře, ztlumíme plamen a pomalu vaříme

  4. Odebíráme pěnu z povrchu a necháme pomalu táhnout 30-40 minut za občasného míchání. Ode dna a ze stěn hrnce seškrabujeme tuhnoucí hmotu. Džem je hotový, když zhoustl a začíná se lesknout

  5. Džem nalijeme do vyvařených sklenic, uzavřeme a označíme štítkem. Necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak uložíme do chladničky nebo studené spíže

  6. Zdroj: Vaří šéfkuchaři - Jill Normanová


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!