Brokolicová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1,5 l voda
250 g brokolice
1 kelímek zakysaná smetana
2 ks tavený sýr (hodně měkký)
5-10 dkg niva či jiný modrý sýr
1-2 hrstě ovesné vločky (i jiné)
2 kostky zeleninový bujonu

Postup přípravy receptu

  1. Hrnec s vodou a vločkami dáme vařit, přiklopíme pokličkou - dáme pozor, aby hrnec nepřetekl

  2. Mezitím rozebereme brokolici na malé růžičky, popř. pokrájíme na menší kousky - nevynecháme ani lístky a košťál, kterého nanejvýš zbavíme nepoživatelné části na povrchu (té ztvrdlé)

  3. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, přidáme do ní tavený sýr - doporučuji nějaký opravdu měkký, smetanový a jelikož je mazlavý a nejde moc dobře krájet, stačí jej rukou "odlupovat" a házet do hrnce menší kousky - a přidáme nahrubo nastouhanou nebo na kousky nakrájenou Nivu a 2 kostky zeleninového vývaru a brokolici

  4. Metlou můžeme uspíšit rozpuštění sýra a dobré promíchání ingrediencí

  5. Uvaření brokolice trvá zhruba 3-4 minuty, takže po zhruba 2 minutách vaření brokolice ještě přidáme zakysanou smetanu (nejvíce se mi osvědčila ta rostliná, protože nezanechává smetanové tečky). Povaříme další 2-3 minutky a je hotovo

  6. Pokud připravujeme brokolicovou polévku pro malé děti, je vhodné modrý sýr vynechat a zeleninový bujon nahradit čistým zeleninovým vývarem nebo použít polévkové koření bez glutamanu. Pro lepší papání je možné brokolici nakonec rozmačkat šťouchadlem na brambory.

  7. Foto:Profimedia.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!