Lilek zapečený s balkánem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
česnek
kopr
rajče
lilek
eidam
balkánský sýr

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka, která osmahneme na pánvičce. U této fáze nezapomeneme na olej, lilek ho hodně nasákne, ale nesmíme lilek opékat moc dlouho, pak hodně změkne. Zkuste to ze začátku tak 1,5 minuty z každé strany (záleží hodně i na pánvičce). Rajčata též pokrájíme na kolečka kolem 1/2 cm hrubá a osmahneme také na pánvičce.

  2. Mezitím v míse rozmícháme nastrouhaný balkán a nastrouhaný eidam. Dávám cca 2 díly balkánu a 1 díl eidamu, aby to nebylo přespříliš slané. Sýry promícháme s nastrouhaným česnekem (tím nešetříme) a posekaným koprem. Pokud není kopr, pak třeba petrželku.

  3. Na plech vyskládáme kolečka lilku, na ně plátky rajčat, na ně utřený sýr a dáme do předehřáté trouby. Pozor, na plech olej nedáváme, lilek dost nasákl už na pánvičce. V troubě pečeme lilek s balkánem cca 10 -15 minut.

  4. Výbornou přílohou k lilku s balkánem je čerstvá francouzská bageta.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!