Dušené řízky z vepřové kýty na paprice se žampiony a kapií recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks cibule
voda
hladká mouka
600 g vepřová kýta
200 g čerstvé žampiony
1 lžíce mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
1 ks čerstvá červená kapie
3 lžíce domácí vepřové sádlo
2 lžičky erős pista - domácí pálivý paprikový krém

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu odblaníme, umyjeme a osušíme, pokrájíme na řízky, okraje řízků po obvodu vícekrát nakrojíme nožem, aby se během úpravy nekroutily. Řízky naklepeme, osolíme a okořeníme z obou stran, necháme chvíli odpočinout při pokojové teplotě

  2. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, čerstvou červenou papriku kapii zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na menší proužky. Žampiony neloupeme, jen očistíme od případných nečistot vlhkým hadříčkem a pokrájíme na silnější plátky

  3. Řízky z kýty obalíme z jedné strany v mouce, potom je zprudka opečeme z obou stran v rozpáleném domácím sádle v hrnci a vybereme na talíř. Ve výpeku v sádle orestujeme cibuli, orestovanou cibuli posypeme mletou sladkou červenou paprikou, kterou necháme úplně rozpustit v horkém sádle za neustálého míchání, aby se nepřipálila. Poté přidáme Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém (recept zde)

  4. Krátce orestujeme, podlijeme opakovaně horkou vodou a vydusíme na tuk, aby se rozvařila cibule a zahustila výslednou šťávu a zároveň šťávu výborně ochutila. Potom přidáme připravené opečené řízky z vepřové kýty za přilití malého množství horké vody

  5. Přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na střední a pomalu dusíme doměkka. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme vodou, asi 15 minut před koncem dušení přidáme kapii a žampiony, ale nesolíme, protože paprikový krém je slaný dost, ani nepřidáváme žádné jiné koření. Šťávy ve výsledku je málo, přirozeně je zahuštěná a ochucená rozpadlou cibulí a moukou opadanou z řízků. Šťáva má příjemnou pikantní paprikovou chuť a chuť použité zeleniny

  6. Dušené řízky z vepřové kýty ještě horké naložíme na talíře i se zeleninou a žampiony, pokrm nejlépe chutná s domácími haluškami, jako příloha se však může podávat i dušená rýže, bramborová kaše či různé těstoviny anebo domácí kynuté knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!