Dušené kvašené zelí s jablkem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

sůl
ocet
1 ks cibule
cukr krystal
3 lžíce slunečnicový olej
citronová šťáva
celý černý pepř
celý kmín
2 lžíce hladká mouka na zahuštění
celé nové koření
celý jalovec
1 ks jablko granny smith
720 ml domácí kvašené zelí

Postup přípravy receptu

  1. Velkou cibuli očistíme a pokrájíme na jemno. Otevřeme 7,2 dl sklenici domácího kvašeného zelí, recept zde. Velké jablko granny smith omyjeme a nastrouháme

  2. V hrnci rozehřejeme olej, cibuli orestujeme do zesklovatění, přihodíme celý černý pepř, celé nové koření, celý jalovec a bobkové listy. Krátce orestujeme, přidáme kvašené zelí i se šťávou, posypeme celým kmínem a osolíme

  3. Všechno společně restujeme za stálého míchání do odpaření tekutiny a poté přidáme nastrouhané jablko. Dusíme dohromady, ale kapusta má zůstat al dente. Nakonec směs zasypeme hladkou moukou a restujeme, až se mouka opraží a zelí přiměřeně zahustí

  4. Dušené zelí odstavíme, vypneme plamen, zelí ochutnáme, podle potřeby dochutíme cukrem krystal, případně citronovou šťávou nebo octem, zelí má potom příjemnou sladko-kyselou chuť

  5. Dušené kvašené zelí s jablkem podáváme horké. Jedná se o vynikající přílohu k pečenému masu. Zelí servírujeme s domácím vařeným kynutým knedlíkem a také s pečenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!