Velikonoční koláč se špenátem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
2 stroužky česnek
8 ks vejce
120 g parmazán
1 kg špenátové listy
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na potření
1 ks vejce
podle potřeby
2 lžíce olivový olej
těsto
2 ks listové těsto

Postup přípravy receptu

  1. Dobře očištěný a opraný špenát spaříme ve vroucí vodě. Špenát nakrájíme nahrubo a orestujeme na lžíci olivového oleje s nasekaným česnekem. Špenát osolíme a po asi 5 minutách odstavíme. Vychladlý špenát promícháme s vejcem a nastrouhaným parmazánem. Trochu parmazánu si necháme na posypání.

  2. Těsto si vyválíme na dva kulaté pláty velikosti naší formy. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a vložíme plát vyváleného těsta, kterým potáhneme i strany. Na těsto rozprostřeme špenát a uděláme 6 důlků, do kterých rozklepneme 6 vajec. Opatrně, ať se vejce nerozlije. Posypeme zbytkem parmazánu. Přikryjeme druhým listovým plátem a strany dobře spojíme s prvním těstem. Horní část těsta potřeme rozšlehaným žloutkem a jemně propícháme vidličkou.

  3. Koláč dáme péct dozlatova do trouby vyhřáté na 180 °C.

  4. Velikonoční koláč se špenátem podáváme teplý, vlažný nebo studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!