Velikonoční koláč se špenátem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 2 stroužky česnek 8 ks vejce 120 g parmazán 1 kg špenátové listy podle chuti sůl mletý černý pepř na potření 1 ks vejce podle potřeby 2 lžíce olivový olej těsto 2 ks listové těsto
Postup Velikonoční koláč se špenátem recept
Postup přípravy receptu
-
Dobře očištěný a opraný špenát spaříme ve vroucí vodě. Špenát nakrájíme nahrubo a orestujeme na lžíci olivového oleje s nasekaným česnekem. Špenát osolíme a po asi 5 minutách odstavíme. Vychladlý špenát promícháme s vejcem a nastrouhaným parmazánem. Trochu parmazánu si necháme na posypání.
Těsto si vyválíme na dva kulaté pláty velikosti naší formy. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a vložíme plát vyváleného těsta, kterým potáhneme i strany. Na těsto rozprostřeme špenát a uděláme 6 důlků, do kterých rozklepneme 6 vajec. Opatrně, ať se vejce nerozlije. Posypeme zbytkem parmazánu. Přikryjeme druhým listovým plátem a strany dobře spojíme s prvním těstem. Horní část těsta potřeme rozšlehaným žloutkem a jemně propícháme vidličkou.
Koláč dáme péct dozlatova do trouby vyhřáté na 180 °C.
Velikonoční koláč se špenátem podáváme teplý, vlažný nebo studený.