Vypečený velikonoční mazanec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
1 ks vejce
50 g máslo
8 lžic rum
250 ml mléko
60 g rozinky
1/2 ks citron
1 kostka droždí
3 lžíce slunečnicový olej
500 g hladká mouka
mandlové lupínky
100 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme

  2. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C

  3. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby. Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut

  4. Vypečené velikonoční mazance necháme trochu vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!