Velikonoční hovězí pečně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 40 g máslo 2 ks cibule tymián rozmarýn bazalka bobkový list mletý pepř 700 g hovězí zadní 4-5 lžic strouhaný tmavý chléb 90 g slanina (nejlépe prorostlá) 5 dl světlé pivo
Postup Velikonoční hovězí pečně
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si maso očistíme. Od tuku, blan a dalších nečistot. Očištěné maso si prošpikujeme kousky slaniny
Maso osolíme a okořeníme - mletý pepř, špetka tymiánu, v hrsti rozemnutá bazalka, bobkový list, roztlučený rozmarýn
Zabalím si maso do potravinářské folie a necháme přes noc v lednici uležet. Doporučuji dát maso do spodní části lednice. Maso je křehčí, lépe přijme koření a není prochlazené. Jestli chcete, aby maso hezky vypadalo, tak jej ovažte kuchyňskou nití. Udrží si tvar během restování a pečení
Druhý den si nakrájíme na kostičky zbytek slaniny a také cibuli - nadrobno. Slaninu a cibulku si pak na orestujeme na másle do růžova. Pak na směs vložíme maso, které opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo. Když máme opečeno, podlijeme maso trochou piva (max 2dl) a 5 minutek restujeme. Pak přikryjeme poklicí a dusíme maso v troubě. Podle potřeby podléváme
Když máme maso téměř měkké, přidáme strouhaný chléb a dolijeme zbytek piva a dobře provaříme. Nakonec omáčku propasírujeme
Naporcujeme si maso, zalijeme omáčkou a podáváme s bramborovými knedlíky.Foto: www.profimedia.cz