Vegetariánská fazolová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
150 g celer
3 ks mrkev
2 ks bobkový list
3 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
1 svazeček petrželová nať
1 lžíce mletá sladká paprika
3 větvičky celerová nať
6 kuliček celý černý pepř
3 lžičky sušená majoránka
3 kuličky celé nové koření
1 lžička sušená saturejka
2 ks petrželový kořen
300 g suché strakaté fazole
150 g domácí strouhání

Postup přípravy receptu

  1. Večer namočíme fazole do studené vody. V den přípravy namočenou fazoli scedíme od vody, dáme do hrnce, zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu a znovu scedíme. Tento postup zopakujeme ještě jednou, tím odstraníme uvolněné nadýmavé látky z vody, scezené fazole zalijeme v hrnci opět čerstvou studenou vodou, pomalu přivedeme do varu a vaříme na středním plameni až do změknutí fazolí

  2. Když se fazole vaří, očistíme cibuli a pokrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno. Čerstvou kořenovou zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm, stejně pokrájíme petrželový kořen a celer pokrájíme na malé kostky

  3. K fazolím přidáme celý černý pepř, celé nové koření, bobkové listy, celerovou nať a sušenou saturejku - pomáhá proti nadýmání. Polévku osolíme a když jsou už fazole poloměkké, přidáme kořenovou zeleninu, vaříme na středním plameni, až jsou fazole téměř měkké. Zelenina má zůstat na skus - al dente

  4. Připravíme zásmažku, v pánvi na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme hladkou mouku, rozmícháme a opražíme do žemlové barvy. K mouce přidáme prolisovaný česnek, za stálého míchání necháme pěkně rozvonět, stačí asi 1 minuta

  5. Přisypeme mletou sladkou papriku, stále mícháme a necháme ji úplně rozpustit v horkém tuku, poté zalijeme studenou vodou a poctivě mícháme, aby nevznikly hrudky. Hotovou zápražku vlijeme k uvařeným fazolím a povaříme asi 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky

  6. Spolu se zápražkou zavaříme domácí strouhání anebo domácí nudle, vegetariánská fazolová polévka je dobrá, když je hustá, až v ní téměř stojí lžíce. Vypneme plamen, přidáme majoránku a necháme chvíli odstát

  7. Vegetariánskou fazolovou polévku podáváme horkou a na talíři ještě posypeme posekanou čerstvou petrželovou natí. Tato polévka výborně chutná s horkým domácím langošem a doma upečeným slaným rohlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!