Teplý čočkový salát recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
1 ks paprika
1 ks cibule
1 svazek ředkvičky
limetka
2 lžíce med
pepř
olivový olej
1 hrst petrželová nať
15 ks růžičková kapusta
150 g čerstvý sýr
150 g černá čočka
1 ks batát

Postup přípravy receptu

  1. Propláchnutou černou čočku vložíme do hrnce, zalijeme zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme (v průběhu lehce osolíme a zamícháme) cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu

  2. Mezitím si připravíme zeleninu (výběr zeleniny lze i obměňovat dle sezónnosti). Batát, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek necháme ve slupce, jen seřízneme vršek. Zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, česnek dáme řeznou stranou dolů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, cca 20 minut

  3. Růžičkám kapusty odřízneme košťál, sejmeme svrchní listy a přepůlíme. Rozehřejeme si pánev, rozpustíme dvě lžíce přepuštěného másla (případně klasické máslo se lžící oleje), naskládáme kapustičky řeznou stranou směrem dolů a ztlumíme plamen zhruba na polovinu. Takto opékáme asi dvě minuty, kontrolujeme, zda je řezná strana již opečena dozlatova. Až je, kapustičky obrátíme na vypouklou stranu, tedy tzv. "na zádíčka". Osolíme, opepříme, pokapeme lžící medu a dílkem limety či citronu. Pánev přikryjeme, odstavíme a necháme dojít

  4. Mezitím si nakrájíme čerstvou petrželku a ředkvičky

  5. Stroužky upečeného česneku vyjmeme ze slupky, rozmačkáme vidličkou, smícháme s čerstvým sýrem (případně zakysanou smetanou či tvarohem), částí nasekané petrželky, osolíme, opepříme, přidáme lžíci medu a zakápneme limetkou. Ve větší misce smícháme scezenou čočku a zeleninu dohromady

  6. Dozdobíme dipem z čerstvého sýra s pečeným česnekem a nasekanou petrželkou a servírujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!