Slavnostní koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
5 ks vejce
250 g máslo
125 ml mléko
1 balíček prášek do pečiva
200 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
na ozdobu
cukr moučka
šlehačka ve spreji
5 lžic mandlové lupínky
náplň
2-3 konzervy kompotované broskve
na potření
1 sklenka broskvová nebo meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Broskve necháme na sítu dobře okapat a jejich vršky potom jemně třikrát nařízneme (jako vějířek).

  2. Máslo, cukr a sůl vyšleháme do pěny. Jedno po druhém postupně přidáme vejce a mléko. Nakonec do těsta zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Půlky broskví vtlačíme do těsta třemi zářezy nahoru. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 175 °C.

  4. Rozehřejeme marmeládu a rozetřeme ji na upečený vychladlý koláč. Mandlové lupínky orestujeme na suché pánvi a koláč posypeme.

  5. Slavnostní koláč nakrájíme na kostky, jemně pocukrujeme a ozdobíme hvězdičkou šlehačky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!