Rajčatový džem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 500 g cukr 800 g rajče 1/2 lžičky mletá skořice 1/2 lžičky kyselina citronová 1/2 lžičky mletý zázvor 1 balíček Gelfix Extra 2:1 200 g měkké zralé broskve
Postup Rajčatový džem
Postup přípravy receptu
-
Před samotnou přípravou si připravíme čisté suché skleničky s víčky. Budeme potřebovat asi 5 - 6 skleniček o obsahu 250ml
Rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Broskve také oloupeme a zbavíme pecky. Rajčata společně s broskvemi nasekáme na jemno tyčovým elektrickým mixérem
Obsah Gelfixu promícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k rozmixované směsi rajčat a broskví. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a rozvaříme na hustou kaši. Důkladně vaříme nejméně 2 minuty
Přisypeme zbytek cukru, skořici, zázvor a za neustálého míchání necháme cukr rozpustit. Znovu přivedeme směs do varu. Vaříme minimálně 5 minut, nepřestáváme promíchávat. Před koncem vaření zamícháme do džemu kyselinu citronovou
Uvařený rajčatový džem ihned plníme do připravených sklenic, které důkladně uzavřeme víčkem a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Po pěti minutách otočíme zpět a necháme vychladnout
Rajčatový džem mažeme na chleba s máslem, nebo ho můžeme použít k přípravě toastů. A to k jejich potření nebo jen ke zdobení toastů již upečených a obložených.