Rajčatový džem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

500 g cukr
800 g rajče
1/2 lžičky mletá skořice
1/2 lžičky kyselina citronová
1/2 lžičky mletý zázvor
1 balíček Gelfix Extra 2:1
200 g měkké zralé broskve

Postup přípravy receptu

  1. Před samotnou přípravou si připravíme čisté suché skleničky s víčky. Budeme potřebovat asi 5 - 6 skleniček o obsahu 250ml

  2. Rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Broskve také oloupeme a zbavíme pecky. Rajčata společně s broskvemi nasekáme na jemno tyčovým elektrickým mixérem

  3. Obsah Gelfixu promícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k rozmixované směsi rajčat a broskví. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a rozvaříme na hustou kaši. Důkladně vaříme nejméně 2 minuty

  4. Přisypeme zbytek cukru, skořici, zázvor a za neustálého míchání necháme cukr rozpustit. Znovu přivedeme směs do varu. Vaříme minimálně 5 minut, nepřestáváme promíchávat. Před koncem vaření zamícháme do džemu kyselinu citronovou

  5. Uvařený rajčatový džem ihned plníme do připravených sklenic, které důkladně uzavřeme víčkem a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Po pěti minutách otočíme zpět a necháme vychladnout

  6. Rajčatový džem mažeme na chleba s máslem, nebo ho můžeme použít k přípravě toastů. A to k jejich potření nebo jen ke zdobení toastů již upečených a obložených.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!