Rizoto ze špaldových krup recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
2 stroužky česnek
1 l zeleninový vývar
1 špetka provensálské koření
500 g červená řepa
1 hrst lískové oříšky
1 ks červená cibule
300 g špaldové kroupy - kernotta
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
30 g parmazán
čerstvá petrželka
Postup Rizoto ze špaldových krup recept
Postup přípravy receptu
-
Předpečenou nebo předvařenou řepu oloupeme, pokrájíme a v mixéru rozmixujeme do hladka. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme.
Na pánvi na sucho opečeme lískové oříšky, ještě horké je promneme v utěrce, zbavíme slupek a nasekáme. Z parmazánu pomocí ostré škrabky nakrájíme hobliny. Čerstvou petrželku nasekáme na jemno.
V hrnci rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, pak přidáme česnek, společně krátce opečeme, přisypeme propláchnuté kroupy a postupně po dávkách přiléváme horký zeleninový vývar.
Vaříme a mícháme na mírném plameni asi 30 minut, pak přidáme rozmixovanou řepu, dochutíme solí, pepřem, špetkou provensálského koření a společně ještě asi 6 - 10 minut povaříme.
Rizoto ze špaldových krup rozdělíme na porce, ozdobíme je oříšky, parmazánem, petrželkou a podáváme.