Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
1 kg uzené maso
podle chuti
cukr
sůl
mletá skořice
citronová šťáva
omáčka
2 l voda
1 kelímek povidla
4 ks silnější krajíc staršího chleba
Postup Povidlová omáčka z Jičínska s uzeným masem recept
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso (úplně nejlepší je uzené koleno) dáme vařit do vody a můžeme ho i mírně přisolit. Z vývaru je potom výborná polévka.
Na omáčku si připravíme chléb (je lepší starší - alespoň 2 dny). Chléb rozkrájíme na větší kusy. Já krájím silnější krajíce a ty potom rozdělím na cca 6 ks. Dáme vařit do vody. Přidáme švestková povidla a necháme vařit, až se vše rozvaří v hustší omáčku. Pozor, je nutné ji často míchat, aby se nepřichytila na dno. Když je vše rozvařeno, omáčku buď prolisujeme hustým sítkem nebo prostě dohladka rozmixujeme.
Dochutíme cukrem a skořicí podle chuti. Pokud je omáčka sladší, je možno přidat i citronovou šťávu.
Uzené maso nakrájíme na porce, přelijeme povidlovou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem.