Povidlová omáčka se strouhaným perníkem recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

cukr
2 špetky sůl
80 g máslo
rum
skořice
1,5 l voda
1/2 ks citron
5 lžic povidla
perník na strouhání
80 g hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme máslo, zaprášíme hladkou moukou a mícháme, dokud se nevytvoří zlatavá jíška. Podlijeme studenou vodou, přidáme 5 vrchovatých lžic neslazených povidel a rozmícháme metličkou. Přidáme sůl, hřebíček, celou skořici, kolečko citronu, cukr podle chuti a kyselosti povidel. Povidlovou omáčku přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 20 minut

  2. Poté vlijeme smetanu ke šlehání a provaříme cca 5 minut. Následně dochutíme strouhaným perníkem, čímž se omáčka také zahustí. Podle chuti také nakonec přidáme rum, citronovou šťávu, mletou skořici a podle potřeby dosladíme

  3. Povidlovou omáčku podáváme nejčastěji k vařenému uzenému masu a doplníme houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!