Plněný řízek z vepřového stehna ve slaninovém kabátku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
4 ks rajčata
600 g brambory
120 g mozzarella
200 g uzená slanina
čerstvě mletý černý pepř
160 g baby špenát
600 g vepřové stehno

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové stehno omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky tak, že nožem stehno asi v šířce 1 cm z jedné venkovní strany dokrojíme až k podložce, celkem nedokrojíme z vnitřní strany a z následující venkovní strany v šířce asi 1 cm znovu dokrojíme až k podložce. Tak dostaneme velký řízek, který otevřeme v místě nedokrojení a z obou stran naklepeme, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli odpočívat

  2. Baby špenát odstopkujeme, omyjeme a necháme dobře odkapat od vody na cedníku. Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Omytá rajčata a mozzarellu pokrájíme také na plátky. V hrnci na rozehřátém oleji krátce orestujeme česnek, přihodíme listy baby špenátu, necháme jen krátce spařit, vypneme plamen, špenát jemně osolíme a necháme vychladnout

  3. Vychladlý špenát natřeme i s česnekem na jednu polovinu řízků, na špenát položíme plátky mozzarelly a na mozzarellu poklademe plátky rajčat. Přes náplň přehneme druhou polovinu řízků, tak dostaneme naplněný masový balíček, který obalíme napevno dlouhými tenkými plátky uzené slaniny tak, aby se plátky slaniny navzájem překrývaly

  4. Připravené naplněné řízky dáme do pekáče s domácím sádlem a obložíme čtvrtinami očištěných brambor. Vložíme nepřikryté péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 minut, dokud slanina nebude na povrchu pěkně křupavá, maso měkké a brambory upečené

  5. Plněný řízek z vepřového stehna ve slaninovém kabátku položíme na talíř, překrojíme na polovinu a obložíme pečenými brambory. Maso je velmi šťavnaté a má výbornou chuť po uzené slanině a použitých surovinách.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!