Plněný řízek z vepřového stehna ve slaninovém kabátku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 4 ks rajčata 600 g brambory 120 g mozzarella 200 g uzená slanina čerstvě mletý černý pepř 160 g baby špenát 600 g vepřové stehno
Postup Plněný řízek z vepřového stehna ve slaninovém kabátku
Postup přípravy receptu
-
Vepřové stehno omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky tak, že nožem stehno asi v šířce 1 cm z jedné venkovní strany dokrojíme až k podložce, celkem nedokrojíme z vnitřní strany a z následující venkovní strany v šířce asi 1 cm znovu dokrojíme až k podložce. Tak dostaneme velký řízek, který otevřeme v místě nedokrojení a z obou stran naklepeme, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli odpočívat
Baby špenát odstopkujeme, omyjeme a necháme dobře odkapat od vody na cedníku. Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Omytá rajčata a mozzarellu pokrájíme také na plátky. V hrnci na rozehřátém oleji krátce orestujeme česnek, přihodíme listy baby špenátu, necháme jen krátce spařit, vypneme plamen, špenát jemně osolíme a necháme vychladnout
Vychladlý špenát natřeme i s česnekem na jednu polovinu řízků, na špenát položíme plátky mozzarelly a na mozzarellu poklademe plátky rajčat. Přes náplň přehneme druhou polovinu řízků, tak dostaneme naplněný masový balíček, který obalíme napevno dlouhými tenkými plátky uzené slaniny tak, aby se plátky slaniny navzájem překrývaly
Připravené naplněné řízky dáme do pekáče s domácím sádlem a obložíme čtvrtinami očištěných brambor. Vložíme nepřikryté péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 minut, dokud slanina nebude na povrchu pěkně křupavá, maso měkké a brambory upečené
Plněný řízek z vepřového stehna ve slaninovém kabátku položíme na talíř, překrojíme na polovinu a obložíme pečenými brambory. Maso je velmi šťavnaté a má výbornou chuť po uzené slanině a použitých surovinách.