Plněné zelné závitky játry a masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce olej
3 lžíce máslo
150-200 ml hovězí vývar
1-2 lžíce hotová jíška
8 ks zelný list
náplň
12 plátků slanina
1 ks cibule
300 g mleté maso
200 g vepřová játra
podle chuti
sůl
majoránka
vegeta

Postup přípravy receptu

  1. Zelné listy krátce povaříme ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme je a necháme okapat. Pokud obsahují listy silná "žebra", opatrně je z nich vyřízneme.

  2. Játra nasekáme na drobné kostičky nebo umeleme. Smícháme je s mletým masem, solí a špetkou vegety a majoránky. Na každý plátek zelného listu dáme plátek slaniny a masovou směs. Listy svineme do závitků a podle potřeby je zpevníme párátky.

  3. Zbylé plátky slaniny nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a nasekáme najemno. V kastrolu rozehřejeme olej s máslem a vsypeme slaninu a restujeme ji, až pustí tuk. Pak přidáme cibuli a společně restujeme, až je cibule zlatavá. Vložíme závitky, zalijeme je vývarem, přiklopíme a dusíme asi 25 - 35 minut. Pak zelné závitky vyjmeme, uložíme do tepla a připravíme si omáčku.

  4. Omáčku zahustíme světlou hotovou jíškou a krátce povaříme. Vložíme zpět ohřát závitky a můžeme podávat.

  5. Plněné zelné závitky játry a masem podáváme horké. Přeléváme je omáčkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlíky nebo vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!