Plněné kedlubnové listy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
50 g máslo
2 lžíce petrželka
2 ks cibule
2 konzervy rajčatový protlak
1 hlávka kedlubna
200 ml zakysaná smetana
120 g vařená rýže
500 g mleté míchané maso
podle chuti
cukr
sůl
ocet
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso hodně osolíme a opepříme. Přidáme vařenou rýži, bylinky a vajíčka. Vše pořádně promícháme.

  2. Hlávku kedlubny nebo zelí povaříme asi 5 minut. Poté ji vyndáme a oddělíme listy, ze kterých vyřízneme tvrdé středy. Vývar z kedlubny nevyléváme. Z mletého masa tvoříme válečky asi 8 cm velké. Vkládáme je do středu vysušeného listu. Krátké okraje přehneme přes maso a dlouhé strany zarolujeme.

  3. Závitky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku a mírně podlijeme vývarem z kedlubny. Celé dusíme asi 20 minut při 180 °C.

  4. Mezitím si připravíme omáčku. Osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku na másle. Vmícháme rajský protlak, asi 300 ml vývaru z kedlubny. Osolíme, přidáme cukr podle chuti (dávám 2 lžičky) a ocet podle chuti (dávám 1 polévkovou lžíci). Vše krátce provaříme a omáčkou zalijeme závitky.

  5. Plněné kedlubnové listy dáme ještě na 1/2 hodiny zapéct do trouby. Nakonec přidáme zakysanou smetanu. S ní již omáčku pouze v troubě prohřejeme.

  6. Plněné kedlubnové listy podáváme teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!