Pikantní houbová omáčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 55 g máslo 50 g cibule 0.3 lžičky tymián 1 snítka estragon 20 g hladká mouka 0.3 lžičky muškátový oříšek 300 g čerstvé houby 500 ml polotučné mléko 6 kuliček celý bílý pepř 1 lžička vinn ocet podle chuti 7 g mořská sůl
Postup Pikantní houbová omáčka recept
Postup přípravy receptu
-
Světlé houby, zejména pravé hřiby, růžovky, holubinky a lišky, nakrájené na kostičky nebo tenké plátky, snítku estragonu, 15 g másla a 3 g soli dusíme asi 20 minut. Pepř roztlučeme.
Na zbytku másla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 250 ml studeného mléka, rozmícháme a přivedeme k varu. Jakmile směs začne houstnout, dolijeme zbytek mléka, přidáme 4 g soli a ostatní koření. Základ omáčky vaříme 5 minut. Potom přidáme podušené houby, kávovou lžičku vinného octa a vše společně vaříme dalších 10 minut.
Houbovou omáčku podáváme s chlebem a bílým vínem, případně jiným pečivem nebo vařenými brambory. Záleží na chuti.