Masové koule s uzeným a pepřovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek olej sůl 2 ks vejce 2 - 3 lžíce máslo 1 ks houska 2 ks šalotka zeleninový vývar 100 ml smetana ke šlehání 200 g uzené maso 1 hrst čerstvá petrželka 400 g vepřové maso mletý černý pepř 4 - 5 lžic nakládaný zelený pepř
Postup Masové koule s uzeným a pepřovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu a uzené maso nakrájíme na kousky a společně na masovém strojku umeleme. Housku nalámeme na čtvrtiny, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle necháme zesklovatět. Omytou petrželku jemně usekáme. Nakládaný zelený pepř necháme okapat
Umletou masovou směs podle chuti osolíme, opepříme a promícháme s vymačkanou máčenou houskou, vejci a vychladlou cibulkou s česnekem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a vše řádně propracujeme. Směs necháme v chladu 30 minut odležet
Z masové směsi tvoříme mokrýma rukama knedlíčky o velikosti vlašského ořechu, které opečeme ze všech stran na oleji. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna dusíme asi 15 - 20 minut. Podušené masové koule vyjmeme z výpeku a uchováme na teple. Do šťávy vmícháme okapaný zelený pepř a vše krátce orestujeme, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a povaříme. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme
Masové koule s uzeným masem rozdělíme na porce, přelijeme pepřovou omáčkou a podáváme s přílohou podle vlastní obliby. Hodí se opečené nebo vařené brambory, ale i těstoviny.