Masové koule s uzeným a pepřovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
olej
sůl
2 ks vejce
2 - 3 lžíce máslo
1 ks houska
2 ks šalotka
zeleninový vývar
100 ml smetana ke šlehání
200 g uzené maso
1 hrst čerstvá petrželka
400 g vepřové maso
mletý černý pepř
4 - 5 lžic nakládaný zelený pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu a uzené maso nakrájíme na kousky a společně na masovém strojku umeleme. Housku nalámeme na čtvrtiny, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle necháme zesklovatět. Omytou petrželku jemně usekáme. Nakládaný zelený pepř necháme okapat

  2. Umletou masovou směs podle chuti osolíme, opepříme a promícháme s vymačkanou máčenou houskou, vejci a vychladlou cibulkou s česnekem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a vše řádně propracujeme. Směs necháme v chladu 30 minut odležet

  3. Z masové směsi tvoříme mokrýma rukama knedlíčky o velikosti vlašského ořechu, které opečeme ze všech stran na oleji. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna dusíme asi 15 - 20 minut. Podušené masové koule vyjmeme z výpeku a uchováme na teple. Do šťávy vmícháme okapaný zelený pepř a vše krátce orestujeme, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a povaříme. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme

  4. Masové koule s uzeným masem rozdělíme na porce, přelijeme pepřovou omáčkou a podáváme s přílohou podle vlastní obliby. Hodí se opečené nebo vařené brambory, ale i těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!