Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 lžička sůl
1 ks vejce
50 g máslo
1 ks cibule
500 ml voda
150 ml voda
2 lžíce rajčatový protlak
olivový olej
700 g mleté hovězí maso
1 lžička sušené oregano
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
1 lžička sušená máta
100 ml bulgur
0.5 lžiček chilli vločky
1 lžička sumac
1 lžička sumac
1 lžička isot paprika

Postup přípravy receptu

  1. Mleté hovězí maso dáme do mísy. Středně velký bulgur v misce zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme napučet, dokud nevsákne všechnu vodu. K mletému masu přidáme napučený bulgur, vejce, čerstvě mletý černý pepř, sumac, sušené oregano, isot papriku, chilli vločky, sůl podle chuti a dobře promícháme rukama

  2. Navlhčenýma rukama vytvarujeme z amsvé směsi kuličky velikosti vlašského ořechu, které klademe na talíř jemně posypaný hladkou moukou a povrch kuliček také jemně posypeme moukou

  3. Připravené kuličky postupně opečeme z obou stran na rozehřátém olivovém oleji a vybereme na talíř. Do výpeku přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit, orestujeme na něm jemně osolenou posekanou cibuli do sklovita a poté opečeme rajčatový protlak za občasného míchání

  4. Dále zalijeme asi 500 ml horké vody, podle chuti osolíme a přidáme všechno koření, které je v kuličkách, navíc přidáme sušenou mátu peprnou a do omáčky vložíme opečené kuličky, které mají být ponořené asi do 3/4 ve šťávě. Přikryjeme pokličkou a vaříme na středním plameni 15 minut

  5. Kuličky potom pootáčíme a vaříme dalších 15 minut, šťáva zatím přiměřeně zhoustne. Masové kuličky budou velmi chutné, šťavnaté, lehoučké a díky bulguru krásně nadýchané. Rajčatová omáčka má úžasnou osvěžující chuť po mátě a je nádherně voňavá po použitém koření

  6. Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce podáváme horké s česnekovým jogurtem, který si na talíř nabere každý sám. Jako přílohu k sulu köfte přidáme krajíc čerstvého domácího chleba

  7. Sumac (Sumach) je složený z 35 druhů kvetoucích rostlin rodu Rhus a používá se jako rozemletý prášek z plodů - kostkovice červeno-hnědé až fialové barvy jako koření arabské, turecké či blízko-východní kuchyně. Koření se ním třeba saláty či koláče a hlavně maso, kebab, rýže má citronovou jemně pálivou chuť

  8. Isot paprika je fermentovaná paprika, která je sušená na slunci. Má mírně uzenou, pálivou a velmi specifickou lahodnou chuť. Vyznačuje se typickou chutí příznačnou pro tureckou kuchyni, lze ji koupit v tureckých obchodech s kořením a tureckými lahůdkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!