Švédské masové placičky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
50 g máslo
máslo
strouhanka
1 ks cibule
slunečnicový olej
150 ml zakysaná smetana
500 g vepřové maso
čerstvě mletý černý pepř
1 lžička sušená majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso - mastnější plecko nebo mastnější bůček bez kosti omyjeme, osušíme a na jemno pomeleme. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno

  2. Cibuli opražíme na rozehřátém másle do sklovita a necháme úplně vychladnout. K mletému masu přidáme vejce, vychladlou cibuli i s máslem, osolíme, okořeníme majoránkou a čerstvě mletým černým kořením a přidáme zakysanou smetanu

  3. Dále přidáme tolik strouhanky, aby směs přiměřeně zahustila. Strouhanku přidáváme po částech, směs nemá být ani hustá, ani řídká. Všechno spolu dobře promícháme a necháme v chladu odpočinout, aby se propojily všechny chutě. Smetana masovou směs úžasně zjemní a ochutí

  4. Ruce navlhčíme studenou vodou a vytvarujeme koule, které dlaněmi zploštíme na placičky a uložíme na plech s teflonovou fólií, kterou jsme jemně potřeli olejem. Vrch placiček potřeme rozpuštěným máslem

  5. Švédské masové placičky pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C do pěkné zlato-červeno-hnědé barvy

  6. Švédské masové placičky podáváme s bramborovou kaší s posekanou pažitkou a dipem z kysané smetany ochucené prolisovaným česnekem, solí a citronovou šťávou. Pokrm je velmi chutný a nenáročný na přípravu. Podáváme jako výborný oběd anebo večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!