Květák s bylinkovou omáčkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
200 ml smetana
1 ks květák
2 lžíce hladká mouka
1 špetka muškátový oříšek
4 lžíce čerstvé bylinky
podle chuti
sůl
mletý pepř
Postup Květák s bylinkovou omáčkou recept
Postup přípravy receptu
-
Větší květák očistíme a rozebereme na růžičky. Květák uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Poté květák scedíme, necháme okapat a uchováme v teple. Vývar z květáku uchováme na pozdější využití.
Pár lžic květákového vývaru rozmícháme s hladkou moukou a vlijeme do zbylého vývaru, dobře provaříme a přidáme smetanu. Omáčku krátce prohřejeme, vmícháme čerstvé nasekané bylinky (petrželka, pažitka, bazalka aj.), osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku.
Bylinkovou omáčkou přelijeme teplý květák a společně s vařenými bramborami podáváme jako hlavní chod.