Kuřecí stehna ve vínovo-smetanové omáčce s žampiony recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
60 g máslo
1 ks cibule
250 g žampiony
1 lžíce olivový olej
2 větvičky čerstvý tymián
2 ks kuřecí stehno
čerstvě mletý černý pepř
1 svazek čerstvá petrželová nať
200 ml sladká smetana 33%
400 ml suché bílé víno Chardonnay

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a necháme odpočívat při pokojové teplotě, než připravíme ostatní suroviny. Žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, utřeme je jen vlhkým hadříčkem a pokrájíme na plátky. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Česnek pokrájíme na plátky. Čerstvou petrželovou nať opláchneme a posekáme na jemno

  2. V pánvi na oleji opečeme kuřecí stehna dozlatova z obou stran a vybereme je na talíř. Do výpeku přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit a ohřát. Na másle na středním plameni orestujeme cibuli do sklovita, přihodíme plátky česneku a necháme asi 1 minutu pěkně rozvonět

  3. Zvýšíme plamen a opékáme zprudka přidané žampiony, dokud se neodpaří všechna tekutina, kterou pustily. Okořeníme čerstvě mletým černým kořením, osolíme, přilijeme víno, přidáme tymián, vložíme opečená kuřecí stehna, přikryjeme pokličkou a dusíme na středním plameni asi 30 minut

  4. V polovině času kuřecí stehna obrátíme. Když jsou stehna už měkká, vybereme je znovu na talíř. Do šťávy přilijeme sladkou smetanu a zredukujeme šťávu na přiměřenou hustotu omáčky. Do hotové omáčky vrátíme kuřecí stehna a vmícháme nasekanou petrželovou nať

  5. Kuřecí stehna ve vínovo-smetanové omáčce s žampiony ihned podáváme s dušenou rýží, chutnají i s jemnou těstovinou podle vlastního výběru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!