Kuřecí stehna ve vínovo-smetanové omáčce s žampiony recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 60 g máslo 1 ks cibule 250 g žampiony 1 lžíce olivový olej 2 větvičky čerstvý tymián 2 ks kuřecí stehno čerstvě mletý černý pepř 1 svazek čerstvá petrželová nať 200 ml sladká smetana 33% 400 ml suché bílé víno Chardonnay
Postup Kuřecí stehna ve vínovo-smetanové omáčce s žampiony
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a necháme odpočívat při pokojové teplotě, než připravíme ostatní suroviny. Žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, utřeme je jen vlhkým hadříčkem a pokrájíme na plátky. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Česnek pokrájíme na plátky. Čerstvou petrželovou nať opláchneme a posekáme na jemno
V pánvi na oleji opečeme kuřecí stehna dozlatova z obou stran a vybereme je na talíř. Do výpeku přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit a ohřát. Na másle na středním plameni orestujeme cibuli do sklovita, přihodíme plátky česneku a necháme asi 1 minutu pěkně rozvonět
Zvýšíme plamen a opékáme zprudka přidané žampiony, dokud se neodpaří všechna tekutina, kterou pustily. Okořeníme čerstvě mletým černým kořením, osolíme, přilijeme víno, přidáme tymián, vložíme opečená kuřecí stehna, přikryjeme pokličkou a dusíme na středním plameni asi 30 minut
V polovině času kuřecí stehna obrátíme. Když jsou stehna už měkká, vybereme je znovu na talíř. Do šťávy přilijeme sladkou smetanu a zredukujeme šťávu na přiměřenou hustotu omáčky. Do hotové omáčky vrátíme kuřecí stehna a vmícháme nasekanou petrželovou nať
Kuřecí stehna ve vínovo-smetanové omáčce s žampiony ihned podáváme s dušenou rýží, chutnají i s jemnou těstovinou podle vlastního výběru.