Kulajda od Richarda recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
1 - 2 lžíce ocet
5 ks brambory
1 l mléko
2 l voda
1 hrst hřiby
2 lístky bobkový list
4 kuličky nové koření
3 lžíce kysaná smetana
3 lžíce hladká mouka
0,5 lžiček mletý kmín
1 kostka zeleninový bujon
1 kostka houbový bujon
4 kuličky celý černý pepř
3 lžíce čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky

  2. Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme

  3. Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá

  4. Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou

  5. Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar

  6. Úvodní foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!