Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
3 lžíce máslo
ocet
4 ks brambory
1 ks cibule
2 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
4 ks vejce natvrdo
10 kuliček celý černý pepř
1 svazek čerstvý kopr
5 kuliček celé nové koření
1 hrst sušené lišky
1 hrst sušené pravé hřiby dubové

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme sušené pravé dubáky a sušené lišky. Osolíme, přihodíme bobkový list, celý černý pepř, nové koření, přivedeme k varu a vaříme do změknutí hub. Když jsou houby měkké, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 15 minut, dokud nezměknou i brambory

  2. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, prudce zchladíme a oloupeme. Vejce nakrájíme na kostičky

  3. Na másle si zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme plátky česneku a když se rozvoní, zasypeme hladkou moukou, kterou opražíme za stálého míchání. Zalijeme 1/2 litrem studené vody, zásmažku rozmícháme metličkou dohladka a přilijeme do polévky. Povaříme dalších 15 minut, přilijeme smetanu ke šlehání a necháme jen krátce projít varem. Do hotové kulajdy vmícháme najemno nasekaný čerstvý kopr, vypneme plamen a necháme chvíli odstát. Na závěr dochutíme kulajdu ze sušených hřibů solí a octem

  4. Vejce nakrájené na kostičky dáme do misky a do kulajdy si je přidá každý sám. Lahodnou kulajdu ze sušených hřibů se smetanou podáváme horkou s čerstvým a nejlépe domácím pečivem. Kulajda nejlépe chutná druhý den, když se polévka rozleží a chutě se navzájem propojí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!