Tradiční kulajda recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
600 ml vývar
2 ks vejce
2 lžíce máslo
4 ks brambory
1 ks cibule
kmín
kopr
bobkový list
3 ks nové koření
mletý pepř
1 lžíce hladká mouka
citronová šťáva
200 ml smetana ke šlehání
1 hrst sušené houby
100 g čerstvé houby

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby nakrájíme na malé kousky, vložíme do menšího hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme luhovat klidně i pár hodin

  2. Do hrnce dáme dvě lžíce másla, nadrobno nakrájenou cibulku, čerstvé houby, kmín, nové koření a orestujeme. Zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a zalijeme houbami namočenými ve vodě, včetně výluhu. Přídáme bobkový list, sůl, pepř, jednu nastrouhanou bramboru a zbytek nakrájíme na menší kostky a dolijeme vývarem či vodou. Vaříme zhruba 10 - 15 minut, dokud brambory nejsou téměř měkké. Čas využijeme k uvaření vajec natvrdo

  3. Poté přilijeme do kulajdy smetanu, promícháme a chvíli provaříme. Pokud je polévka příliš vodová, rozmícháme předem ve smetaně lžíci hladké mouky a teprve provaříme. Zároveň vylovíme i kuličky nového koření a bobkový list. Pokud jsou již brambory měkké, polévku odstavíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, promícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem

  4. Vejce uvařená natvrdo nakrájíme nadrobno, kopr nasekáme a vmícháme do polévky

  5. Tradiční kulajdu při servírování doplníme vejcem a můžeme ozdobit snítkou kopru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!