Krupicové noky s omáčkou z borůvek a ostružin recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 lžíce cukr
sůl
1 ks vejce
1 lžíce máslo
1 lžíce solamyl
voda
1 lžíce cukr moučka
1 hrnek borůvky
1 hrneček ostružiny
hrubá mouka
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
1 - 2 misky krupicová kaše

Postup přípravy receptu

  1. Příprava omáčky: Ostružiny a borůvky zalijeme asi půl litrem vody, přidáme máslo, cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 3 minuty. V malém množství studené vody rozmícháme solamyl, přilijeme do omáčky a znovu krátce povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Když je omáčka příliš hustá, tak ji naředíme vodou, nebo naopak, více zahustíme solamylem

  2. Příprava noků: Do vychladlé krupicové kaše rozklepneme vejce, přidáme trochu soli a promícháme. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme husté těsto. Hrubé mouky dáme podle potřeby tolik, aby těsto nelepilo

  3. Z těsta uštipujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme malé noky. Vhazujeme je do vroucí osolené vody a vaříme je asi 5 - 8 minut, dokud nevyplavou. Uvařené noky scedíme

  4. Na talíř nejprve nalijeme ovocnou omáčku, do ní poklademe krupicové noky. Noky můžeme polít zakysanou smetanou, popřípadě bílým jogurtem

  5. Pozn.:Omáčku můžeme připravit i ze samotných borůvek nebo třeba z jahod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!