Jemně marinovaná zelenina recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks pórek 500 g mrkev 1 kg malé žampiony nálev 2 stroužky česnek 2 lžičky sůl 2 snítky tymián 400 ml voda 3 ks citron 2 ks bobkový list 2 lžíce olivový olej 6 kuliček celý černý pepř
Postup Jemně marinovaná zelenina recept
Postup přípravy receptu
-
Žampiony otřeme suchou utěrkou a očistíme. Z citronů vymačkáme šťávu. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Citronovou šťávu s česnekem, 400 ml vody, solí, kuličky pepře, bobkovým listem, tymiánem a olivovým olejem uvedeme do varu. Čtvrtinu hub vložíme do nálevu, necháme přejít varem a vybereme děrovanou naběračkou. Se zbývajícími houbami postupujeme stejným způsobem.
Očištěnou mrkev nakrájíme na 1 cm silná kolečka a necháme asi 15 minut povařit v nálevu. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Mrkev vyjmeme děrovanou naběračkou z nálevu a nálev znovu uvedeme do varu. Pórek v nálevu asi 5 minut povaříme.
Pak zeleninu vložíme do kameninové nádoby a přelijeme nálevem. Přikrytá zelenina vydrží v chladu asi 2 týdny.