Vepřová kýta s brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 lžíce majonéza 1 kostka lučina 2 lžíce olivový olej 1 lžíce olivový olej 1 ks velká cibule 4 lžíce zakysaná smetana 2 lžíce dijonská hořčice 4 plátky vepřová kýta voda na podlití čerstvě mletý pepř 5 - 6 ks brambory vařené ve slupce bylinková sůl 1 lžíce sladká sójová omáčka
Postup Vepřová kýta s brambory
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu očistíme a nakrájíme na plátky, které ještě rozkrojíme napůl. Plátky kýty naklepeme, malinko osolíme a na krajích nařízneme. Naložíme do marinády z oleje, hořčice a sójové omáčky. Necháme marinovat asi 2 hodiny
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Scedíme a necháme vychladit. Podle chuti je můžeme oloupat nebo i se slupkou nakrájet na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka nebo proužky
Rozehřejeme hlubší pánev s trochou oleje a naloženou kýtu zprudka osmahneme. Vyjmeme a na vypečený tuk vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova i s kolečky brambor. Asi po 7 - 8 minutách vmícháme kostku lučiny se zakysanou smetanou a promícháme. Ochutíme bylinkovou solí a pepřem, odstavíme
Malé mističky nebo velkou zapékací mísu vyložíme bramborovou směsí, na to poklademe plátky masa a zlehka je potřeme majonézou. Mírně podlijeme. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut
Vepřovou kýtu s brambory podáváme jako hlavní chod, ke kterému přidáme už jen čerstvou nakrájenou zeleninu nebo salát.