Jarní žampionový nákyp recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
4 ks vejce
máslo
100 g šunka
1 hrst pažitka
200 g žampiony
4 lžíce hladká mouka
tuk na vymazání
petrželová nať
1 svazeček jarní cibulka
mletý černý pepř
strouhanka na vysypání
100 ml smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulku usekáme na hrubo a oloupaný česnek na jemno. Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Žloutky oddělíme od bílků, ze kterých ušleháme tuhý sníh. Omytou pažitku a petrželku drobně usekáme

  2. Na másle necháme zpěnit cibulku a česnek, vmícháme houby i šunku a vše asi 4 minuty podusíme. Pak směs zasypeme hladkou moukou, krátce orestujeme, podlijeme smetanou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Houbovou kaši osolíme, opepříme a necháme zcela vychladnout

  3. Do houbové směsi zapracujeme žloutky, vmícháme usekanou pažitku a vše odlehčíme bílkovým sněhem. Vše přendáme do formy vymazané tukem a vysypané strouhankou a pečeme asi při 170 °C dozlatova

  4. Žampionový nákyp nakrájíme na porce a podáváme se zeleninou a oblíbenými studenými omáčkami. Výborně chutná i jako příloha k pečené drůbeži.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!