Jahodová marmeláda s rebarborou recept

Apetit Recepty undefined

Suroviny na recept

1 ks citron
1 kg jahody
200 g rebarbora
1 ks vanilkový lusk
300 g třtinový cukr
5 lžiček pektin

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce s pár lžičkami vody, aby se minutu podusila a nepřichytila se. Přidáme celé jahody, přivedeme k varu a ihned pomačkáme mačkadlem na brambory (pro hladkou konzistenci rozmixujeme ponorným mixérem). Přidáme přírodní citrusový pektin dle návodu, tedy smícháme s částí cukru a cca 2 minuty provaříme

  2. Sesbíráme pěnu, přidáme zbytek cukru, šťávu z citronu a vyškrabeme vanilkový lusk. Ochutnáme a případně přidáme cukr či citron dle své chuti. Zamícháme a plníme předem připravené sterilizované sklenice. Plníme ihned pod spodní okraj závitu, tedy cca 1 cm od okraje. Navlhčenou papírovou utěrkou otřeme důkladně okraje a pak ješte druhou čistou utěrku namočíme do vysokoprocentního alkoholu a otřeme okraje i víčka zevnitř

  3. Zavičkujeme pákou, nasadíme spony a vložíme nejlépe do samozavařovaciho hrnce. Ponoříme do poloviny výšky do vody a zavařujeme na 80 stupňů od doby varu 30 minut

  4. Poté sklenice s marmeládou ihned vyndáme na utěrku rozloženou na lince, aby nepraskly. Vychladlé marmelády skladujeme v chladu a ve tmě

  5. Jahodovou marmeládu s rebarborou podáváme například ke snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!