Halušky se zelím a slaninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 lžíce olej
1/2 lžičky sůl
1 ks vejce
500 g brambory
1 ks cibule
100 g hladká mouka
2 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
25 g polohrubá mouka
100 g anglická slanina
500 g kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Kysané zelí vložíme do hrnce a dolijeme vodou, aby bylo ponořené. Pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí

  2. Mezitím si na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.V menším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Poté ji zasypeme 2 velkými lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku. Z uvařeného zelí odebereme přebytečnou vodu a vmícháme do něj zásmažku. Pokud je potřeba, můžeme zelí dosladit a dosolit. V našem případě to nebylo potřeba

  3. Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si ve větším hrnci dáme vařit vodu. Do mísy přidáme obě mouky, sůl, vejce a zpracujeme v těsto. Nemělo by být ani příliš řídké, aby neprotékalo cedníkem, ale ani tuhé. Těsto propasírujeme přes cedník do vroucí vody. Během pár minut vyplavou hotové halušky na povrch

  4. Halušky promícháme se zelím a slaninou a ihned podáváme. Kdo má rád, může si přidat i zakysanou smetanu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!