Halušky se zelím a slaninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 lžíce olej 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 500 g brambory 1 ks cibule 100 g hladká mouka 2 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 25 g polohrubá mouka 100 g anglická slanina 500 g kysané zelí
Postup Halušky se zelím a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí vložíme do hrnce a dolijeme vodou, aby bylo ponořené. Pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí
Mezitím si na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.V menším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli. Poté ji zasypeme 2 velkými lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku. Z uvařeného zelí odebereme přebytečnou vodu a vmícháme do něj zásmažku. Pokud je potřeba, můžeme zelí dosladit a dosolit. V našem případě to nebylo potřeba
Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si ve větším hrnci dáme vařit vodu. Do mísy přidáme obě mouky, sůl, vejce a zpracujeme v těsto. Nemělo by být ani příliš řídké, aby neprotékalo cedníkem, ale ani tuhé. Těsto propasírujeme přes cedník do vroucí vody. Během pár minut vyplavou hotové halušky na povrch
Halušky promícháme se zelím a slaninou a ihned podáváme. Kdo má rád, může si přidat i zakysanou smetanu.