Dušené hovězí s hráškem a mrkví recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
máslo
2 ks cibule
1 lžička kmín
80 g sádlo
citron
2 ks mrkev
cukr krupice
1 kostka masox
2 lžíce hladká mouka
500 g hovězí maso
vařené brambory
1 lžíce worcesterová omáčka
mletý černý pepř
2 balíčky mražený hrášek s mrkví

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme

  2. Sádlo rozpustíme v kastrolu a smažíme na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme maso a zprudka opékáme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Pak ho osolíme, okmínujeme a opepříme. Podlijeme vývarem, připraveným z kostky masoxu a hrnku horké vody. Hovězí necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, podle druhu masa

  3. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Osmahneme ji na másle, pak přisypeme i mraženou mrkev s hráškem a ještě chvíli smažíme, dokud mražená zelenina nepovolí. Posolíme, pokapeme worcesterovou omáčkou a citronovou šťávou, podle chuti můžeme i osladit lžičkou cukru. Mrkvovou směs přidáme k masu a společně dusíme do změknutí masa. Podle potřeby podléváme

  4. Z másla a hladké mouky usmažíme růžovou jíšku a necháme ji vychladnout. Vychladlou ji vmícháme ke konci dušení k masu a zelenině. Omáčka se zahustí. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, nebo i šťávou z citronu

  5. Pozn: K přípravě můžeme použít hovězí maso zadní i libovější přední, nebo i roštěnec. Dobu přípravy lze zkrátit, pokud budeme maso vařit s mrkví v papinově hrnci

  6. Hovězí maso, dušené s mrkví a hráškem, podáváme s uvařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!