Dort Mascarpone recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
150 g cukr
30 g rum
4 ks žloutek
300 g mléko
270 g smetana
170 g cukr moučka
14 g želatina
1 kg mascarpone
30 g hladká mouka
0 ks vanilkový lusk
těsto
110 g cukr
1 špetka sůl
100 g vejce
10 g kakao
4 g prášek do pečiva
80 g hladká mouka
sirup
15 g cukr
30 g rum
40 g voda
0 paliček vanilkový lusk
na ozdobu
kakao

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání vsypeme prosátou moukou smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Těsto nalijeme do kulaté formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus necháme na mřížce vychladnout.

  2. Všechny tekutiny na sirup dáme do hrnce, přivedeme k varu a minutu povaříme. Nakonec dochutíme vanilkou a odstavíme.

  3. Mléko dáme vařit s vydlabaným vanilkovým luskem a 50 g cukru. Svaříme a necháme 15 minut stát. Poté ochucené mléko přefiltrujeme. Žloutky promícháme se zbylým cukrem, přefiltrovaným mlékem a moukou. Dáme opět na plotnu a na mírném ohni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladit přikryté folií.

  4. Želatinu rozpustíme ve studené vodě, necháme stát asi 10 minut. Poté ji vyždímáme a rozpustíme v horkém likéru, třeba 30 g rumu. Mascarpone pokojové teploty vyšleháme s moučkovým cukrem, nejlépe ručně, a pomalu přidáváme vychlazený krém a vychlazenou našlehanou smetanu. Nejprve rychle promícháme 1 lžíci mascarpone krému s rumovou želatinou. Poté ji přidáme do celého krému a dobře, ale lehce promícháme.

  5. Vychlazený korpus dobře navlhčíme připraveným sirupem a korpus vložíme do kulaté dortové otevírací formy. Na navlhčený korpus naneseme 3/4 krému mascarpone a pěkně krém uhladíme.

  6. Zbytek krému z mascarpone vložíme do cukrářského sáčku a se širším nástavcem dort ozdobíme. Dort Mascarpone uložíme do lednice alespoň na 6 hodin a po ztuhnutí posypeme kakaem.

  7. Dort Mascarpone nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!