Zimní dort s mascarpone recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- sůl 9 ks vejce 1 sklenice marmeláda 45 g kakao 2 lžíce cukr moučka 270 g cukr krystal 2 balení mascarpone 225 g polohrubá mouka 2 balení smetana ke šlehání 33%
Postup Zimní dort s mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Můžeme si zvolit zda upečeme 2 vyšší nebo 3 nižší korpusy a podle toho si rozdělíme těsto. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme kakao a polohrubou mouku. Nakonec jen lžící po částech vmícháme sníh z bílků a nalijeme do máslem vymazaných a moukou vysypaných dortových forem. Zde byly upečeny 3 korpusy a forma o průměru 18 cm, aby byl dort úzký a pěkně vysoký, vypadá to efektněji
Korpusy na dort pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Pokud rozdělíme těsto jen do 2 částí, těsta ve formě může být vyšší vrstva a bude se péci o něco déle. Vždy zkontrolujeme propečenost pomocí špejle. Pokud na ní neulpívají drobky, je upečeno
Mezitím si připravíme krém. V misce si předšleháme studené šlehačky (asi minutu) a poté zašleháváme po lžících studené mascarpone a cukr
Vychladlé korpusy prořežeme v půlce, pomažeme dobrou marmeládou, potřeme krémem (můžeme přidat i nakrájené ovoce), zakryjeme dalším korpusem a postup stále opakujeme. Dáme vychladit do lednice hodinu či přes noc a poté nožem či stěrkou potíráme boky dortu dokola a tak i spotřebujeme zbytek krému. Přebytky krému setřeme a opět nožem či sěrkou zarovnáme. Postup připomíná spárování kachliček
Poté již jen zimní dort dozdobíme například ovocem či čokoládou, zde byly použity jen větvičky a postavičky zvířat
Zimní dort s mascarpone podáváme nakrájený na klínky, nejlépe ke kávě či čaji.