Zimní dort s mascarpone recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

sůl
9 ks vejce
1 sklenice marmeláda
45 g kakao
2 lžíce cukr moučka
270 g cukr krystal
2 balení mascarpone
225 g polohrubá mouka
2 balení smetana ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

  1. Můžeme si zvolit zda upečeme 2 vyšší nebo 3 nižší korpusy a podle toho si rozdělíme těsto. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli, v jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme kakao a polohrubou mouku. Nakonec jen lžící po částech vmícháme sníh z bílků a nalijeme do máslem vymazaných a moukou vysypaných dortových forem. Zde byly upečeny 3 korpusy a forma o průměru 18 cm, aby byl dort úzký a pěkně vysoký, vypadá to efektněji

  2. Korpusy na dort pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Pokud rozdělíme těsto jen do 2 částí, těsta ve formě může být vyšší vrstva a bude se péci o něco déle. Vždy zkontrolujeme propečenost pomocí špejle. Pokud na ní neulpívají drobky, je upečeno

  3. Mezitím si připravíme krém. V misce si předšleháme studené šlehačky (asi minutu) a poté zašleháváme po lžících studené mascarpone a cukr

  4. Vychladlé korpusy prořežeme v půlce, pomažeme dobrou marmeládou, potřeme krémem (můžeme přidat i nakrájené ovoce), zakryjeme dalším korpusem a postup stále opakujeme. Dáme vychladit do lednice hodinu či přes noc a poté nožem či stěrkou potíráme boky dortu dokola a tak i spotřebujeme zbytek krému. Přebytky krému setřeme a opět nožem či sěrkou zarovnáme. Postup připomíná spárování kachliček

  5. Poté již jen zimní dort dozdobíme například ovocem či čokoládou, zde byly použity jen větvičky a postavičky zvířat

  6. Zimní dort s mascarpone podáváme nakrájený na klínky, nejlépe ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!