Bezlepková vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 ml olej
0.5 lžičky sůl
2 lžíce rum
2 ks žloutek
300 ml mléko
0.5 balíčku rozinky
4-5 lžic cukr krupice
1 kostka kvasnice
citronová kůra
1 špetka muškátový oříšek
0 kg mouka Jizerka
1 balíček bezlepkový vanilkový cukr
podle potřeby
tuk na vymazání
kokos na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku a ostatní suché ingredience, uděláme kvásek a zaděláme mlékem na středně tuhé těsto. Necháme kynout asi 20 minut.

  2. Po vykynutí dáme těsto do vánočkové formy vymazané tukem a vysypané kokosem, necháme ještě 15 - 20 minut kynout.

  3. Bezlepkovou vánočku pečeme na 180 °C 45 minut. Po 20 minutách pečení zakryjeme alobalem, aby se vánočka nespálila.

  4. Po upečení bezlepkovou vánočku vyklopíme, ale krájíme vychladlou, aby se nesrazila.

  5. Pro bezlaktózovou dietu lze použít místo mléka 300 ml vody a 3 lžíce kokosového mléka v prášku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!