Pečené-dušené králičí stehno na másle a Chardonnay recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 ks citron
2 lžíce olivový olej
2 větvičky čerstvý tymián
60 g čerstvé máslo
1 větvička čerstvý rozmarýn
čerstvě mletý černý pepř
2 ks králičí stehno
150 ml bílé suché víno Chardonnay

Postup přípravy receptu

  1. Králičí stehna omyjeme, osušíme, pořádně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran. Citronovou kůru nastrouháme na jemno a vytlačíme šťávu z jednoho citronu

  2. Připravená králičí stehna vložíme do pekáčku, polijeme citronovou šťávou, přidáme 30 g čerstvého másla a opečeme nad středním plamenem na sporáku do zlaté barvy z obou stran. Posypeme nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme celé oloupané stroužky česneku, větvičky čerstvého rozmarýnu a čerstvého tymiánu a dalších 30 g čerstvého másla

  3. Když se máslo rozpustí, podlijeme suchým bílým vínem Chardonnay. Dusíme přikryté pokličkou v troubě, až bude maso králičích stehen měkké, to znamená asi 60 minut při teplotě 200 °C. Dopečeme už odkryté do pěkné zlato-hnědé barvy v troubě vyhřáté na 220 °C, a to asi 15 minut za občasného přelíváme chutným výpekem

  4. Pečené-dušené králičí stehna servírujeme teplé podlité chutným máslo-vínovým bylinkovým výpekem a podáváme s bramborovou kaší. Maso má jemnou chuť másla a vína a je nádherně voňavé po česneku, bylinkách, citronové šťávě a citronové kůře

  5. Jde o poměrně jednoduchý recept, ve kterém se kombinuje opečení, dušení a pečení králičích stehen. Chutný výpek slouží na přelévání masa během pečení i k podávaní. Maso je krásně šťavnaté a měkké pod upečeným povrchem. Recept Jamieho Olivera jsem jen nepatrně upravila, vřele doporučuji vyzkoušet a pochutnat si na této lahůdce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!