Babiččiny rohlíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 250 g máslo 2 ks žloutky 150 g cukr moučka 300 g hladká mouka 250 g vlašské ořechy 1 ks vanilkový lusk na obalení 150 g cukr moučka 2 balíčky vanilkový cukr
Postup Babiččiny rohlíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Vlašské ořechy pomeleme. Vlašské ořechy můžeme nahradit strouhanými lískovými oříšky, které ale kvůli chuti je musíme nejprve na sucho opražit. Hladkou mouku prosejeme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a dřeň nožem seškrábneme, přidáme k ořechům a promícháme s moukou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky a máslo nakrájené na tenké lupínky. Zpracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme v chladničce minimálně hodinu odležet.
Z těsta si odlamujeme stejně velké kousky a tvarujeme z nich asi 1,5 cm uprostřed široké a asi 4 cm dlouhé rohlíčky. Babiččiny rohlíčky pokládáme na pečícím papírem vyložený plech nebo na plech vymazaný máslem.
Ořechové rohlíčky pečeme dorůžova v troubě předehřáté na 200 °C. Ještě horké rohlíčky obalujeme ve směsi vanilkového cukru a cukru moučka. Cukroví dáme asi na týden uležet do krabice s malým jablkem.
Babiččiny rohlíčky podáváme jako chuťově neodolatelné cukroví na sváteční stůl.