Zvěřinový vývar s knedlíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 15 g sůl 75 g tuk 60 g cibule 1 l voda 50 g žampiony 0 g nové koření 0 g divoké koření 10 g petrželová nať 0 g celý pepř 80 g kořenová zelenina 380 g srnčí nebo dančí maso s kostí příloha 5 g sůl 1 ks vejce 15 g máslo 50 ml mléko 15 g cibule 75 g žemle 25 g žampiony 0 g mletý pepř 10 g hladká mouka 125 g srnčí nebo dančí maso s kostí
Postup Zvěřinový vývar s knedlíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Pečlivě opláchnuté přední maso ze zvěřiny vykostíme. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, spolu s masem osmahneme na tuku, přidáme kosti, zalijeme vodou, mírně osolíme a uvedeme do varu. Potom přidáme koření a zvolna vaříme, až je maso měkké. Uvařené maso vyjmeme, nakrájíme na drobné kostičky a vývar přecedíme hustým cedníkem. Před podáváním zvěřinový vývar dochutíme podle potřeby solí a převaříme.
Připravíme si knedlíčky. Pečlivě opláchnuté přední maso ze zvěřiny vykostíme (kosti použijeme při přípravě vývaru), jemně umeleme společně se žemlí navlhčenou mlékem, přidáme vejce, prosátou mouku, žampiony (opláchnuté, jemně rozsekané a podušené s jemně nakrájenou cibulí na másle), směs mírně osolíme, opepříme a pečlivě promícháme. Z hotové směsi (hmoty) tvarujeme knedlíčky - 3 na 1 porci a uvaříme je v části zvěřinového vývaru. Uvařené knedlíčky společně s nakrájeným masem a žampiony mírně zalijeme vývarem a ponecháme zvlášť.
Očištěné a opláchnuté žampiony nakrájíme na jemnější plátky, krátce podusíme na tuku a přidáme je ke knedlíčkům a nakrájenému masu. Propláchnutou, jemně rozsekanou nať nebo pažitku vkládáme do polévky (zvěřinového vývaru) až při výdeji společně s nakrájeným masem, uvařenými knedlíčky a žampiony.