Vdolečky s povidly a smetanou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička olej
1 špetka sůl
5 dkg máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
1/2 kostky droždí
povidla
2 lžíce cukr moučka
cukr moučka
kysaná smetana
40 dkg hladká mouka
1 - 2 špetky citronová kůra
10 dkg polohrubá mouka
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky s cukrem, solí a citronovou kůrou uděláme důlek. Rozdrobíme do něj droždí, zalijeme asi 1 dl vlažného mléka. Kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít. Pak přidáme 2 žloutky, teplé mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo s olejem, a rum. Vypracujeme nelepivé těsto. Čím déle, tím lépe. Těsto poprášíme moukou a necháme asi hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou srazíme

  2. Po vykynutí vykrajujeme lžící malé kousky těsta na pomoučněný vál. Pak je v ruce smotáváme do kuliček a necháme pod utěrkou kynout ještě asi 15 až 20 minut. Než vložíme vdolečky do rozpáleného tuku, každý trochu uprostřed natáhneme, aby se udělal malý důlek. Vdolečky smažíme dozlatova z obou stran. Pokládáme na ubrousky, aby se přebytečný tuk odsál

  3. Vdolečky mažeme povidly a nakonec na každý dáme i malý kopeček zakysané smetany. Na talíři podle chuti pocukrujeme. Vdolečky s povidly a smetanou podáváme teplé nebo studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!