Zvěřinový guláš od tatínka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

česnek
sůl
majoránka
2 ks cibule
sádlo
slivovice
1 - 2 lžíce rajčatový protlak
masový vývar
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
mletá pálivá paprika
500 g zvěřina
hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si nadrobno nakrájíme dvě velké cibule a dáme je osmahnout na rozpuštěné sádlo. Cibuli smažíme dohněda, nesmí být ani dozlatova, ani spálená, ale opravdu hnědá. To potom udělá lepší barvu guláše

  2. Než cibule zhnědne, nakrájíme si zvěřinu na kostky. Poté toto maso přidáme k cibuli a pomalu opékáme ze všech stran. Maso se musí zatáhnout, žádná syrová místa. Jakmile bude maso opečené, zasypeme ho mletou sladkou paprikou a vše pořádně promícháme. Následně osolíme a opepříme, přidáme lžíci rajského protlaku nebo oloupaných rajčat a opět vše promícháme

  3. Teď velmi důležitá část. Nesmíme zapomenout přidat k tomu všemu malého panáka slivovice nebo brandy. Vše mícháme do té doby, než se alkohol odpaří a dokud v hrnci nezbude téměř žádná voda. Ale opravdu jen malinko vody. Bude to vypadat jako kousky masa v husté kaši. V tuto chvíli přidáme masový vývar nebo vývar z kosti. Vývaru přidáme tolik, aby maso bylo ponořené asi 1 - 2 cm. Zmírníme plamen pod kastrolem a necháme probublávat

  4. Protlačíme několik stroužků česneku a přidáme je do hrnce zároveň s majoránkou. Všechny vůně a chutě budou mít čas projít celým jídlem, dokud maso nezměkne. Po změknutí masa guláš zahustíme a dochutíme například mletou pálivou paprikou, chilli papričkou nebo chilli omáčkou, ale s opatrností

  5. Nakonec zvěřinový guláš zahustíme. Guláš lze zahustit několika způsoby. Hladkou mouku rozmícháme ve studené vodě a po troškách přiléváme do hrnce, kde musí guláš silně bublat, aby se nám nenadělaly hrudky. Guláš také můžeme zahustit skývou chleba nebo zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme ji na závěr. Všechny tři druhy zahuštění potřebují ještě 15 - 20 minut varu, aby se zahuštění důkladně rozvařilo, a tak se nám celý guláš dobře zahustil

  6. Zvěřinový guláš od tatínka podáváme s knedlíky podle chuti. A rada na závěr, chceme-li mít dobrý guláš, chce to čas, míchat a neodcházet od vaření.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!