Živáňská v pekáči recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
2 ks rajčata
300 g brambory
1 ks cibule
2 lžíce slunečnicový olej
2 ks zelená paprika
2 plátky uzená slanina
mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
100 g uzená pikantní klobása

Postup přípravy receptu

  1. Krkovičku nebo plecko omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky a okraje po obvodu vícekrát nařežeme. Maso naklepeme, z obou stran osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme mletou červenou paprikou, potřeme plnotučnou hořčicí a necháme volně odpočinout na pultě

  2. Zeleninu nejprve omyjeme. Z čerstvé papriky odstraníme jádřince, žilky a semínka a pokrájíme na kroužky. Rajčata pokrájíme na plátky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm. Cibuli očistíme, překrojíme na polovinu a pokrájíme na tenké měsíčky. Očištěný česnek ponecháme v celku. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a domácí pikantní uzenou klobásu pokrájíme na kolečka

  3. Do jenské mísy nebo vhodného pekáče na spodek položíme cibuli a česnek. Na cibuli dáme brambory a na brambory položíme plátky domácí uzené slaniny, na kterou položíme připravené řízky z masa a kolečka pikantní domácí uzené klobásy, které zakryjeme kroužky čerstvé papriky a plátky čerstvých rajčat. Pokračujeme ve vrstvení v tomto pořadí, dokud všechno nepoužijeme, přitom každou vrstvu osolíme a okořeníme

  4. Poslední vrstvu tvoří brambory, které polijeme 2 lžícemi oleje, více tuku netřeba, maso, klobása a slanina pustí dost tuku a zelenina uvolní dostatek tekutiny, během pečení vznikne velmi chutná voňavá šťáva. Můžeme použit také pálivou feferonku, různé bylinky a zeleninu podle vlastního výběru a chuti

  5. Živáňskou naplněný pekáč vložíme nepřikrytý do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi hodinu. Během pečení se line nádherná dráždivá vůně po celé kuchyni

  6. Živáňskou v pekáči podáváme horkou s čerstvě upečeným chlebem, s kterým vytíráme velmi chutnou vypečenou šťávu

  7. Nyní jsem pekla v jenské míse, v pekáči peču pro více osob, tehdy stavím řízky na stojato a prokládám řízky zeleninou, klobásou, slaninou a bramborami. V přírodě napíchávám i s jiným masem na dlouhou, očištěnou, zahrocenou větev. Posypeme různými bylinkami, prokládáme zeleninou, brambory, klobásou a dalším, co nám chutná a právě máme po ruce

  8. Živáňskou zabalíme do vícerých vrstev alobalu, podlitého vodou a olejem. Zabalené otáčíme na rožni nad rozžhaveným ohništěm do změknutí. Při rozbalení zachytíme vypečenou šťávu do malého hrnce a každý si potom svou porci ochutí šťávou

  9. Množství surovin a zeleniny, jako i jejich výběr, si každý přizpůsobí podle sebe, toto je jen inspirace, je to jen základní recept, který je opravdu velmi variabilní a velmi chutný

  10. Kuchyně u nás doma během pečení tak nádherně voní, že to kroutilo nosem nejen nám, ale i sousedům. Je to velmi zjednodušená verze živáňské, kde může každý sám uplatnit svojí vlastní kreativitu, uspokojit své nároky a vlastní chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!