Hovězí guláš od naší babičky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks česnek
4 ks cibule
mouka hladká
rajčatový protlak
brambora
sůl a pepř
1 kg hovězí kližka
naťová cibulka
mletá paprika sladká
vepřové sádlo
sušená majoránka
chlebová střídka
sušená celerová nať

Postup přípravy receptu

  1. Den dopředu je třeba maso naložit. Čerstvou kližku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky či nudličky. Podobně připravíme cibuli - nejlépe objemově stejné množství jako masa, a nakrájíme také česnek. Vše naložíme do rajského protlaku, soli a pepře dle vlastní chuti a necháme přes noc v chladničce

  2. Na druhý den včas vyndáme z chladu, aby se odrazilo a směs zprudka osmahneme na sádle. Zasypeme lžící hladké mouky, sladkou paprikou a majoránkou. Nenecháváme na plameni, aby paprika nezhořkla. Promícháme a zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené. Vaříme do změknutí masa, podle potřeby přiléváme horkou vodou, popř. vývarem. Můžeme přidat i bujonovou kostku

  3. Krátce před koncem vaření guláš zahustíme chlebovou střídkou - kdo nechce, najemno strouhanou bramborou, která se velmi rychle rozvaří a dodá tu pravou chuť. Kdo má rád, může přidat ještě prolisovaný česnek a majoránku

  4. Takto připravený guláš zdobíme čerstvou naťovou cibulkou nebo sušenou celerovou natí, podáváme s knedlíkem nebo chlebem jako v pravé hospůdce, my doma nejraději s těstovinami - malými kolínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!