Zelňačka z bílého zelí recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 - 4 lžíce olej
1 - 2 lžíce sůl
5 ks brambory
1000 ml voda
2 lístky bobkový list
10 kuliček nové koření
1 ks velká cibule
1 lžíce hladká mouka
1000 g bílé zelí
10 kuliček celý pepř
1 - 2 lžíce mletá sladká paprika
2 ks papriková klobása
250 ml plnotučné mléko
1 lžíce gulášová paprika
1 lžíce papriková vega (podravka)

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrouháme (nakrájíme) a odvážíme si kilo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak i pikantní klobásu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno

  2. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Vsypeme zelí a zalijeme polovinou vody. Až začne voda vařit, přidáme brambory, lžíci soli i koření a dolijeme zbylou vodu. Znovu uvedeme do varu a vsypeme klobásu. Za občasného míchání spolu vaříme asi 60 minut

  3. Zelí vaříme doměkka a při míchání nakonec vyndáme nové koření, pepř i bobkový list. Pokud máme raději kyselejší zelňačku, přidáme lžíci octa, popřípadě citronové šťávy

  4. V mléce rozmícháme vrchovatou lžíci mouky a sladkou papriku - kašičku nalijeme do polévky. Za občasného promíchání provaříme 10 minut a podle chuti přisolíme. Zelňačku z bílého zelí podle potřeby rozředíme mlékem (kysanou smetanou), lze použít také jen vodu

  5. Zelňačku z bílého zelí podáváme s plátkem čerstvého chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!