Zelňačka s vejci recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 100 g slanina sůl 1 - 2 ks vejce petrželka majoránka 2 ks cibule kmín 2 lžíce sádlo 250 g uzenina mletý pepř hladká mouka 4 ks velké brambory 1 - 2 lžičky mletá sladká paprika 1 sklenice kysané zelí 1 lžička mletá pálivá paprika
Postup Zelňačka s vejci
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce osmahnout, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a trochu sádla a po chviličce přidáme uzeninu, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krátce osmahneme a přidáme asi lžíci sladké papriky, dáme i pálivou papriku a pepř, promícháme a chvilku osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme brambory, které si předem oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme a okmínujeme. Dusíme 10 minut přiklopené poklicí, po 10 minutách přidáme kysané zelí i s lákem (podle potřeby můžeme zelí překrájet)
Zelňačku promícháme, krátce necháme projít varem, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a podle potřeby dolijeme vodu a dále vaříme - podle potřeby 15 - 20 minut. Nakonec přidáme vejce, které do polévky zašleháme, dochutíme majoránkou a necháme asi 2 - 3 minuty projít varem
Zelňačku s vejci podáváme posypanou petrželkou podle chuti, k husté "přesnídavkové polévce" můžeme podávat pečivo.