Zelňačka s vejci recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

100 g slanina
sůl
1 - 2 ks vejce
petrželka
majoránka
2 ks cibule
kmín
2 lžíce sádlo
250 g uzenina
mletý pepř
hladká mouka
4 ks velké brambory
1 - 2 lžičky mletá sladká paprika
1 sklenice kysané zelí
1 lžička mletá pálivá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce osmahnout, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a trochu sádla a po chviličce přidáme uzeninu, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky. Krátce osmahneme a přidáme asi lžíci sladké papriky, dáme i pálivou papriku a pepř, promícháme a chvilku osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme brambory, které si předem oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme a okmínujeme. Dusíme 10 minut přiklopené poklicí, po 10 minutách přidáme kysané zelí i s lákem (podle potřeby můžeme zelí překrájet)

  2. Zelňačku promícháme, krátce necháme projít varem, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a podle potřeby dolijeme vodu a dále vaříme - podle potřeby 15 - 20 minut. Nakonec přidáme vejce, které do polévky zašleháme, dochutíme majoránkou a necháme asi 2 - 3 minuty projít varem

  3. Zelňačku s vejci podáváme posypanou petrželkou podle chuti, k husté "přesnídavkové polévce" můžeme podávat pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!