Zelňačka se sušenými hříbky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 2 lžíce ocet 4 ks brambory 300 ml mléko 250 ml smetana mletý pepř 1 hrst hladká mouka drcený kmín 0,25 hlávek hlávkové zelí 1 kostka zeleninový bujón 1 hrst sušené hříbky
Postup Zelňačka se sušenými hříbky
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit asi 1 litr vody. Bílé zelí a oloupané brambory nakrájíme na větší kusy a přidáme do hrnce. Přidáme ocet, sůl, drcený kmín a pepř. Vaříme cca 30 minut
Mezitím si uděláme bílou jíšku z másla a hladké mouky a zavaříme do polévky. Přidáme hrst sušených pravých hříbků. Pokud dáme jiné houby (např. babky, suchohřiby apod.), musíme počítat s tím, že vývar trochu zhnědne. Přidáme 1 kostku zeleninového bujonu a necháme povařit dalších 10 minut, aby houby změkly
Zelňačku se sušenými hříbky odstavíme z plotny, přidáme do ní horké mléko a smetanu. Podle chuti polévku dochutíme
Zelňačku se sušenými hříbky můžeme rozdělit do misek či hlubokých talířů a ihned servírovat.