Zelňačka se sušenými hříbky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
2 lžíce ocet
4 ks brambory
300 ml mléko
250 ml smetana
mletý pepř
1 hrst hladká mouka
drcený kmín
0,25 hlávek hlávkové zelí
1 kostka zeleninový bujón
1 hrst sušené hříbky

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit asi 1 litr vody. Bílé zelí a oloupané brambory nakrájíme na větší kusy a přidáme do hrnce. Přidáme ocet, sůl, drcený kmín a pepř. Vaříme cca 30 minut

  2. Mezitím si uděláme bílou jíšku z másla a hladké mouky a zavaříme do polévky. Přidáme hrst sušených pravých hříbků. Pokud dáme jiné houby (např. babky, suchohřiby apod.), musíme počítat s tím, že vývar trochu zhnědne. Přidáme 1 kostku zeleninového bujonu a necháme povařit dalších 10 minut, aby houby změkly

  3. Zelňačku se sušenými hříbky odstavíme z plotny, přidáme do ní horké mléko a smetanu. Podle chuti polévku dochutíme

  4. Zelňačku se sušenými hříbky můžeme rozdělit do misek či hlubokých talířů a ihned servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!