Zelenina a houby po řecku recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

petrželka
450 ml voda
chléb
250 g cuketa
1 ks bobkový list
5 lžic olivový olej
2 lžíce citronová šťáva
250 g žampion
špetka sušené oregano
250 g cibulka k nakládání
2 ks proužek citronové kůry
2 stroužky česnek nakrájený na tenké plátky
1/2 ks červená cibule nakrájená nadrobno
15 ks mírně rozdrcená zrnka pepře
10 ks semeno koriandru - rozdrcené

Postup přípravy receptu

  1. V rendlíku přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do žáruvzdorné misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 2 minuty stát. Vodu slijeme a cibulky oloupeme

  2. Z žampionů odstraníme třeně. Velké žampiony můžeme nakrájet na půlky nebo na čtvrtky, malé ponecháme v celku. Cukety seřízneme na obou koncích a škrabkou na zeleninu z nich částečně odstraníme slupky. Cukety pak nakrájíme na kolečka silná 5mm

  3. Do rendlíku dáme vodu, olivový olej, citronovou šťávu i kůru, česnek, červenou cibuli, bobkový list, pepř, koriandr, oregano a necháme 15 minut povařit

  4. Přidáme cibulky a povaříme je 5 minut, pak přidáme cukety a žampiony a směs vaříme ještě 2 minuty. Naběračkou s otvory přeneseme všechnu zeleninu a houby do zapékací misky

  5. Tekutinu v rendlíku svaříme zhruba na 6 lžic. Nalijeme na zeleninu a houby a necháme vychladnout. Zapékací misky přikryjeme a uložíme nejméně na 12 hodin do chladničky

  6. Zeleninu a houby upravíme na mísu, posypeme bylinkami a podáváme s chlebem.Zdroj: Slovart.cz - středomořská kuchyně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!