Závitky plněné žervé se zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

olej
sůl
1 ks cibule
100 ml smetana
1 ks jablko
sádlo
100 ml bílé víno
mletý bílý pepř
20 g anglická slanina
citronová šťáva
300 g bílé zelí
100 ml rajčatová šťáva
400 g vepřová kýta
instantní jíška
1 kostka bylinkové žervé

Postup přípravy receptu

  1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme žervé. Zavineme a pevně sepneme. Cibuli najemno posekáme.

  2. V pánvi rozehřejeme olej, vložíme závitky a ze všech stran je orestujeme. Přidáme cibuli a krátce osmahneme. Poté podlijeme vínem a rajčatovou šťávou. Závitky plněné žervé dusíme zhruba 15 minut.

  3. Bílé zelí nakrájíme na proužky, jablka na špalíčky a zakapeme citronovou šťávou. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme dokřupava. Přidáme jablko, chvíli podusíme a vyjmeme. Ve výpeku rozpustíme sádlo, vsypeme zelí a asi 10 minut za stálého míchání dusíme. Potom přidáme slaninu s jablkem a ochutíme solí a pepřem.

  4. Do šťávy z masa vlijeme smetanu, zahustíme jíškou, osolíme a opepříme.

  5. Závitky plněné žervé podáváme s dušeným jablečným zelím. Vhodnou přílohou jsou knedlíky i brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!