Zelné závitky v páře recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1/2 lžíce česnek
olej
sůl
1 ks vejce
1 ks cibule
1/2 ks cibule
1 ks citron
1/2 šálku rýže
2 hlávky zelí
pepř
500 g mleté hovězí maso
citronová šťáva
2 konzervy nakládaná rajčata
1/2 lžíce mletá sladká paprika
2 lžíce třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme rýži, z citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Mleté maso, vařenou rýži a všechny ostatní suroviny kromě zelí smícháme ve větší míse. Směs uložíme do chladničky

  2. Z hlávek zelí odstraníme velké vnější listy. Opatrně oddělíme asi 15 větších listů a krátce je povaříme. Doprostřed každého zelného listu vložíme lžíci připravené náplně, okraje přeložíme dovnitř a závitky pevně svineme. Naskládáme je do pařáku a vaříme v páře 20 - 25 minut

  3. Pro přípravu rajčatové omáčky nejprve osmahneme na oleji nasekanou cibuli, poté přidáme ostatní suroviny a směs necháme dusit na mírném plameni 15 - 20 minut. Poté ji necháme asi 5 minut zchladnout. Omáčku rozmixujeme a poté ji ještě propasírujeme přes jemné síto. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou

  4. Zelné závitky vyskládáme do ohnivzdorného pekáčku a zalijeme je rajčatovou omáčkou. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 15 - 20 minut. Zelné závitky v páře podáváme horké!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!